Sign In
home |  mail |  workspaces |  moodle |  intranet |  contact  Kids Colleges

Kids Colleges zijn woensdagmiddagcolleges over aansprekende wetenschappelijke onderwerpen voor kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 in de regio. De colleges worden gegeven door experts in hun vakgebied die hun kennis en enthousiasme graag willen doorgeven aan de volgende generatie wetenschappers. In deze colleges komen kinderen op een laagdrempelige en boeiende manier in aanraking met wetenschap.

De Kids Colleges vinden plaats in de Aula van de ZB en beginnen om 15:00. Deelname is gratis. Je moet je wel van tevoren aanmelden om aan een Kids College deel te kunnen nemen. Dit kan door een email te sturen met je voor- en achternaam, je groep, je school en naar welk Kids College je wilt komen naar: junior@ucr.nl.

Houd de UCR pagina in de gaten voor de bekendmaking van het programma. Geen zin om het zelf in de gaten te houden? Stuur dan een e-mail naar junior@ucr.nl dan zetten we je op de mailinglijst en ontvang je vanzelf een bericht als het programma bekend is.

Het doel van Roosevelt Junior is om elke maand een Kids College te organiseren. Heb je een leuk idee voor een Kids College of ben/ken je iemand die een Kids College zou willen geven? Stuur een e-mail naar junior@ucr.nl!

De onderstaande Kids Colleges hebben al plaatsgevonden (in omgekeerd chronologische volgorde):​


 

3 oktober 2018 – Zeelhelden en Ontdekkingsreizigers (Rob Ruggenberg, journalist en jeugdboekenauteur)

Dit Kids College gaat het over zeehelden en ontdekkingsreizigers. En over wat je moet doen om een held te worden. Ook jij! Heb jij het in je om een held te worden? Het college wordt gegeven door meesterverteller Rob Ruggenberg. Je kent hem vast wel van zijn superspannende historische jeugdromans. Hij laat zien hoe de kinderen in zijn boeken helden zijn geworden. Rob heeft van alles bij zich. Heb je wel eens een wolf geaaid? Heb je wel eens geprobeerd een Japanse boog te spannen? Een Spaans zwaard opgetild? Weet je hoe de huid van een zeehond aanvoelt? Op Groenland spelen Inuit-kinderen een vreemd spel, als voorbereiding op de jacht. Deze middag kun jij dat ook spelen. En nog veel meer!​

 

4 april 2018 – Klaar voor (klimaat)verandering? (Prof. Joost Schrijnen, expert ruimtelijke ordening en Robbert Trompetter, ZMf, beleidsmedewerker landschap)

We verwarmen onze huizen met energie. We maken spullen met energie. We laten onze auto’s rijden met energie. Maar waar komt al die energie vandaan? Vaak is die energie afkomstig van aardolie en aardgas, of dat nu in de vorm van benzine, gas of elektriciteit is. Het gebruik van deze fossiele brandstoffen leidt tot teveel CO2 uitstoot die weer zorgt voor klimaatverandering met smeltende ijskappen en extremer weer (hitte, hoosbuien). Gelukkig stappen we steeds vaker over op duurzame energie. Maar voor die omschakeling hebben we ruimte nodig, voor windmolens, zonnepanelen en getijde-energie. En door de klimaatverandering hebben we ook ruimte nodig voor bijvoorbeeld de afvoer van al dat extra regenwater. Maar waar moeten we dit allemaal laten? Hoe moeten we dat regelen? Willen we die ruimte wel opgeven? Willen we bijvoorbeeld wel een windmolen in onze achtertuin. Dit Kids College is een afgeleide van de Thijs Kramerlezing 2018 met hetzelfde onderwerp op 19 april.

7 maart – INSLAG! (Rijk-Jan Koppejan, Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen)

Heb je wel eens goed naar de Maan gekeken? Deze zit vol met kraters! Maar heb je wel eens naar de andere planeten gekeken? Ook zij zitten vol met vele kraters. Hoe zit dat dan met onze eigen Aarde? Het zal je misschien verrassen, maar ook onze eigen planeet heeft heel veel inslagen gehad. Sommige zijn zelfs nog zichtbaar. Tijdens dit Kids College gaan we je er van alles over vertellen en laten zien!

7 februari 2018 – Kilometervreten – Hoeveel kilometer heb jij vandaag gegeten? (Prof. Herman Lelieveldt, UCR)

Als ik jou vraag waar je eten vandaan komt, is de kans groot dat je zegt: uit de supermarkt. Maar waar komt het eten vandaan voordat jij het in je winkelwagentje kan leggen? Ga mee op onderzoek naar de kilometers achter al die boterhammen, bananen en ballen gehakt die je iedere week weer eet.

In dit college ga je eerst uitzoeken hoeveel we eigenlijk met zijn allen eten: in Nederland, Europa en in de rest van de wereld. Daarna onderzoeken waar ons eten vandaan komt: niet alleen ons voedsel, maar ook het voer dat nodig is om ons vee te voeren en zo voor eieren, melk en vlees te zorgen. Tot slot vragen we ons af wat er zou gebeuren als de rest van de wereld net zo veel gaat eten als wij hier in Nederland. Is de aarde groot genoeg om al dat eten te produceren of hebben we dan twee of drie planeten extra nodig?

8 november 2017 – Behouden vaart – navigatie op zee in de tijd van de VOC (Dr. Ruud Paesie, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Amsterdam)

Na uitgebreid archiefonderzoek ontdekte maritiem historicus Ruud Paesie op 9 februari 1997 de wrakresten van het in 1726 gestrande Zeeuwse VOC-schip Ravesteyn op een koraalrif in de Maldivische archipel. Voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie was dit een ongebruikelijke en gevaarlijke plaats in de Indische Oceaan, vanwege de vele ondiepe koraalriffen. De Zeeuwse Oost-Indiëvaarder was dan ook uit koers geraakt. In het eerste deel van zijn college zal hij dieper ingaan op zijn zoektocht naar dit scheepswrak en geeft hij een reconstructie van deze rampzalige scheepsreis.

In het tweede deel van zijn college komen de 17e en 18e-eeuwse navigatiemiddelen aan bod. Hoe bepaalden de stuurlieden van de VOC in die tijd hun positie op open zee en welke navigatie-instrumenten hadden zij tot hun beschikking? Ook de geheime zeekaarten van de Compagnie zullen besproken worden, alsmede de beroemde Middelburgse cartografenfamilie Roggeveen, die deze kaarten in Middelburg vervaardigden.

4 oktober 2017 – Griezelig! Hoe schrijf je een (gruwelijk spannend) verhaal? (Marcel van Driel, schrijver)

In het kader van de Kinderboekenweek, met als thema “Griezelen”, komt schrijver Marcel van Driel op bezoek. Marcel van Driel verzon als kind al vreemde verhalen en zijn ouders vroegen zich soms af of hij van een andere planeet kwam. Sinds 2002 is hij schrijver, en hij heeft nu al meer dan veertig boeken op zijn naam. Hij is onder andere bekend van de superspannende Superhelden.nl serie. Hij vertelt tijdens dit college over hoe zijn boeken tot stand zijn gekomen, hij gaat ook in op hoe verhalen ontstaan, welke technieken schrijvers gebruiken om verhalen gruwelijk spannend te maken en praat met jullie over hoe technologie onze nabije toekomst gaat veranderen.

5 juli 2017 - Vreemde Vogels! Een kijkje bij Vogel- en Zoogdieropvang De Mikke (Coby Louwerse en Martina van Zalen-Arendse, Vogel- en Zoogdieropvang De Mikke)

We nemen je mee voor een rondleiding op De Mikke. Je ziet waar een gewond of ziek dier terechtkomt  als hij naar De Mikke wordt gebracht. En welke verblijven er zijn als het dier al wat is opgeknapt. Je leert een hoop over jonge dieren, over roofvogels en uilen en je krijgt tips over wat je moet doen als je zelf een vogel of zoogdier vindt dat hulp nodig heeft. Want De Mikke helpt dieren uit de natuur. Maar soms krijgt De Mikke wel erg vreemde patiënten!

20 juni 2017 – Michiel de Ruyter en de tocht naar Chatham (Frits de Ruyter de Wildt, 12e generatie nazaat van Michiel de Ruyter)

Precies 350 jaar geleden vernietigt Michiel de Ruyter de Engelse vloot. De Nederlanders voeren tegen weer, wind en stroom de rivier op, bestormden met mariniers een fort, passeerden afgezonken schepen, braken door een ketting en beschoten een tweede fort. Met twee schepen als buit vertrokken ze weer. De Engelsen beduusd achterlatend. En die nederlaag hebben ze in Engeland vorige week nog gevierd! Hoe dat kan legt een nazaat van de Admiraal op spannende wijze uit. Zonder jaartallen!

7 juni 2017 – Architectuur: Hoog, hoger, hoogst! (Ir. Bernard Vercouteren van den Berge, docent en onderzoeker opleiding Bouwkunde HZ University of Applied Sciences)

Al eeuwenlang bouwen we torens. Dat kost een hoop materiaal, kennis en als het goed is zo min mogelijk ruimte. Dit Kids College gaat o.a. over de race om het hoogste gebouw ter wereld te bouwen, vanaf de oudheid tot aan nu. Waarom doen we dat? Wat is daar voor nodig? En hoe zorg je nou dat zo’n hoog gebouw niet omvalt of instort? Het college wordt afgerond met een wedstrijd spaghettitorens bouwen waarbij de opgedane kennis en goede samenwerking hard nodig is!

10 mei 2017 – Wetten, rechten en straffen (Chantal van Beek, Rechtbank Zeeland West-Brabant)

Mei is de maand van de vrijheid. Maar hoe zit het met de andere kant van vrijheid: gevangenschap? Waarom moeten mensen naar de gevangenis? Welke wetten en wetsgebieden hebben we in Nederland? Welke straffen kunnen mensen krijgen? Wat doet een rechtbank? Wie werken er bij de rechtbank en wat doen ze allemaal? En hoe bepaal je bij een strafzaak de straf? Dit en nog veel meer komt allemaal aan bod tijdens dit college!

5 april 2017 – Vertellende Vondsten (Bernard Meijlink, Walcherse Archeologische Dienst)

Welke verhalen gaan er schuil achter archeologische vondsten? Archeologen vinden bij opgravingen allerlei dingen: muurresten, potscherven, botten, houten voorwerpen, noem maar op. De studie van deze vondsten gaat verder dan alleen zeggen hoe oud het is en hoe zeldzaam het is. Er zijn verschillende studietechnieken om op zoek te gaan naar het verhaal dat de vondsten met zich mee dragen. In dit college wil ik jullie meenemen in de zoektocht naar de verhalen achter archeologische vondsten. Hoe kan een houten paal van een opgegraven houten huis ons vertellen in welke tijd het precies is gebouwd? Wat vertelt een eeuwenoud skelet over de mens die toen leefde? Welk verhaal schuilt er achter een minuscuul kaakje gevonden bij een rijke buitenwoning uit de Gouden Eeuw? Het zijn een paar voorbeelden van vragen die in het college aan bod komen. De antwoorden op deze vragen vertellen ons over het leven van de Middelburgers door de eeuwen heen, maar ook over hoe delen van hun stad er toen uitzagen. Je gaat het allemaal horen!

1 maart 2017 – Scheepsbouw: oude tradities en nieuwe technologie (Ruud Kempen, Damen Schelde Naval Shipbuilding)

Al duizenden jaren bouwen mensen vaartuigen, Hier in Zeeland doen we dit al 400 jaar. Maar sindsdien is er veel veranderd: hoe worden tegenwoordig schepen gebouwd? En wat voor soort schepen zijn er allemaal? Hoe kan zo’n zwaar ijzeren ding blijven drijven? Van oude tradities in de scheepsbouw, uitdrukkingen aan boord, tot 3D-printen in de scheepsbouw, het wordt allemaal uitgelegd in dit Kids College!

1 februari 2017 – Op zoek naar de Kelten, Asterix, Obelix en Brigit

“Zo’n 2000 jaar geleden was Gallië (zo heette Frankrijk toen) bezet door soldaten van Caesar, de Romeinse veldheer. Héél Gallië? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de omringende legerplaatsen bepaald niet gemakkelijk…”

Aldus de beroemde beginregels van elke Asterix-strip. Maar wat hebben Asterix, Obelix, de Galliërs en de Kelten nou eigenlijk met elkaar gemeen?

Trek je (zeven-)mijlslaarzen aan en neem je vergrootglas mee, want wij gaan in vier grote stappen de geschiedenis, cultuur en literatuur van de Kelten verkennen! Ik leg voor jullie een weg aan met vier haltes, een geschiedenispad! Bij elke stop komen we één van de bronnen over de Kelten tegen:

– De archeologie (Prehistorie);
– Wat de Romeinen over de Kelten vertelden (Oudheid);
– Wat de Ieren in hun eigen taal opschreven (Middeleeuwen);
– De folklore, wat vinden we vandaag nog in Ierland? Denk aan feesten, liederen, verhalen en plaatsnamen (Nu).

Wij beginnen in 800 voor Christus op het continent van Europa en wij zullen eindigen bij een feest dat op de dag van het Kids College, ja precies op 1 februari, wordt gevierd in Ierland. Onze muze en gids bij die zoektocht is Brigit, een Keltische godin en één van de drie patroonheiligen van Ierland. Als je het leuk vindt, kan je alvast een van de stripboeken lezen van Asterix en Obelix, want dan kom je al een beetje in de sfeer van de Galliërs!

30 november 2016 – Schokkend! Over spanning, stroom en elektriciteit (Dr. Ad Maas, Museum Boerhaave/UCR)

Beeld je eens in dat je thuis geen verlichting, koelkast, computer of telefoon hebt. Een leven zonder elektriciteit is haast niet voor te stellen! Toch kwamen honderd jaar geleden pas de eerste elektrische apparaten in huis. Geleerden hebben daarvoor heel wat moeite moeten doen (en heel wat schokken gekregen) om die vreemde, onzichtbare kracht te begrijpen. In mijn lezing laat ik zien hoe wetenschappers ontdekten wat je allemaal met elektriciteit kunt doen, en hoe dit vervolgens ons leven voorgoed veranderde.

2 november 2016 – PLANTaardig (Femke de Vos Wael, eigenaresse stadstuinwinkel PLANTaardig in Middelburg)

Zaaien, stekken, snoeien, verzorgen, ontleden; met planten kan je zoveel! Jullie hebben thuis vast planten in huis, of misschien heb je er zelfs wel eentje op je kamer. Maar hoe groeit een plant eigenlijk? Wat heeft een plant nodig om gezond te blijven? En waarom gaat een plant eigenlijk dood als ie geen water krijgt? Tijdens dit college leer je “alles” over planten. Als het goed is kom jij thuis met groene vingers!

29 juni 2016 – Eigen Baas! (Ilse Boertjes, ondernemer)

Zit je boordevol goede ideeën? Heb jij dé oplossing voor een probleem dat iedereen kent? Heb jij zelf graag de touwtjes in handen? Dan ben jij misschien wel een ondernemer in de dop!

 Maar hoe word je eigenlijk ondernemer? Wat houdt het ondernemerschap allemaal in? Wat zijn nou de voordelen en de nadelen van eigen baas zijn? In dit college kijken we samen naar wat er nodig is om een eigen bedrijf te starten; een goed idee is niet genoeg! Wie weet ben je aan het einde van de dag wel klaar om eigen baas te worden!

1 juni 2016 – Natuur in de koelkast, over het bewaren en bederven van ons eten (Dr. Inez Flameling, UCR)

Iedereen weet dat je sommige soorten eten in de koelkast moet bewaren, omdat het anders bederft. Het eten wordt zuur, gaat stinken of slaat groen uit. Bh! Maar hoe komt dat eigenlijk? En waarom kan je andere etenswaren, zoals rijst of zilveruitjes, wel buiten de koelkast bewaren? En trouwens, hoe deden ze dat vroeger eigenlijk, toen er nog geen koelkasten bestonden? In dit Kids College gaan we kijken naar hoe ons voedsel bederft en wat we daar allemaal tegen kunnen doen. Jullie mogen zelf een bedorven voedingsmiddel meenemen, zoals een beschimmelde boterham of een pak zure melk. Daarvan maken we dan een fraai griezelkabinet, en wie weet kunnen we onder de microscoop zien wat er met dit eten aan de hand is. 

18 mei 2016 – Vier Vrijheid! (Dr. Anya Luscombe, UCR)

In Nederland mag je zeggen wat je wilt, geloven wat je wilt, heb je recht op eten, onderdak, school en is er geen oorlog. Dit zijn vier hele belangrijke vrijheden, ook wel ‘Four Freedoms’ genoemd. Maar waarom vinden we nou juist deze vier vrijheden zo belangrijk? En waarom worden de Four Freedom Awards nou juist in Middelburg uitgereikt? Ontdek de link tussen Zeeland, de teddybeer, de Tweede Wereldoorlog en de Verenigde Naties en praat mee over jouw rechten!

13 april 2016 – Psychotisch! (Hannah Jongsma M.Sc., University of Cambridge)

Schizofrenie, manisch-depressief, hallucinaties. Allemaal termen die te maken hebben met zogenaamde psychotische stoornissen. Maar wat is een psychotische stoornis? Wanneer krijg je die? Wie loopt er het meeste kans om er één te krijgen? En wat veroorzaakt het? Onze speciale gast Hannah Jongsma komt helemaal uit Engeland om deze en nog meer vragen te beantwoorden tijdens een korte lezing over psychotische stoornissen.

2 maart 2016 – Allemaal allergisch! (Prof. Dr. Ger Rijkers, UCR)

Buikpijn van een boterham, niesbuien als het gras wordt gemaaid, plotseling geen adem meer kunnen halen? Dat is een allergie. Maar wat gebeurt er in je lijf als je een allergische reactie hebt? Hoe kom je eraan? En, nog belangrijker, hoe kom je er vanaf? Immunoloog Ger Rijkers gaat het jullie allemaal vertellen!

3 februari 2016 – Is links handig? (Nathalie van de Zande M.Sc., UCR)

Ongeveer 10% van alle mensen is linkshandig. Daar zitten een paar hele beroemde mensen bij zoals president Barack Obama, de Romeinse keizer Julius Caesar en kunstenaar en uitvinder Leonardo da Vinci. Maar waarom zijn sommige mensen eigenlijk linkshandig? En is het waar dat linkshandigen minder oud worden? En hoe zit het met die twee hersenhelften? Dit alles en meer komt aan bod tijdens dit college.

2 december 2015 – Speel jij voor eigen rechter? (Prof. Barbara Oomen, UCR)

Mensenrechten zijn de belangrijkste rechten die er zijn – rechten die iedereen, altijd, overal heeft. Het recht om te zeggen wat je vindt, bijvoorbeeld. Of om net zo behandeld te worden als anderen. Maar wat als deze rechten met elkaar botsen? Als iets wat jij zegt iemand anders discrimineert? In dit Kids College mag jij, als rechter of als advocaat, aan de slag met echte rechtsvragen, met het wetboek in de hand. Wij zijn benieuwd wat jouw oordeel is!

25 november 2015 – Ontdek de drone!

 In het kader van de Week van de Mediawijsheid is er een extra college over de drone. Een unieke kans om meer te leren over dit gave stukje techniek. Wat is een drone? Waarom heeft iedereen het er nu ineens over? Hoe zit het met de regels? Mag iedereen er mee vliegen? Wat kun je ermee doen? Wat zijn de voor- en nadelen? Allemaal vragen die we tijdens dit college gaan beantwoorden.

 Aansluitend is er op zaterdag 28 november de Drone Experience in de Machinefabriek in Vlissingen. 

4 november 2015 – Dinosauriërs (Melanie During, UvA/Naturalis)

Wanneer leefden de dinosauriërs? Hoe zag de wereld van de dinosauriërs er uit? Wat is een paleontoloog? Hoe gaat een opgraving van een dinosaurus? Waar kun je dinosaurussen vinden? Wat kun je in Nederland vinden? Waaraan kun je een dinosaurusbot herkennen? Zijn alle dinosauriërs uitgestorven? Deze en andere vragen zullen aan bod komen bij het dinosauriër-college!

Een blik in de tijd waarin wij zoogdieren de buitenbeentjes waren. Het Trias, het Jura en het Krijt, de opkomst, de bloei en de catastrofale ondergang van de dinosauriërs.

Paleontologe Melanie During, preparateur en expeditielid van de Triceratops opgraving van Naturalis, gaat jullie er alles over vertellen!

14 oktober 2015 – Programmeren (Prof. Henk Meijer, UCR)

In dit college wordt op een speelse manier gedemonstreerd wat programmeren is. Je hoeft geen enkeleervaring te hebben met computers, gaming of programma’s maken. Het is niet alleen leuk, je gaat ook echt iets leren. Aan het einde van de les weet je een beetje meer over computers en veel meer over het vak programmeren. 

20 juni 2015 – Tour de France (Jan Janssen)

Er zijn maar twee Nederlanders geweest die ooit de Tour de France hebben gewonnen: Jan Janssen in 1968 en Joop Zoetemelk in 1980. Jan Janssen is zaterdag 20 juni te gast in de Zeeuwse Bibliotheek en komt vertellen over zijn ervaringen. Jij mag natuurlijk alles aan hem vragen!

Een paar weetjes over oud-Tourwinnaar Jan Janssen:

  • Hij was profwielrenner van 1962 tot en met 1972 en had als bijnaam ‘Le Professeur’

  • Hij eindigde in de top tien van de Tour de France in 1965, 1966, 1967 en 1969

  • Hij won zeven Tour-etappes en drie keer de groene trui

  • In zijn gehele loopbaan won hij 184 koersen, waaronder het WK (’64), de Ronde van Spanje (’67) en Parijs-Roubaix (’67)

  • Na zijn carrière begon hij een eigen fietsenfabriek in Putte (nu in Hoogerheide)

  • Hij is nu 75 jaar en fietst nog steeds

3 juni 2015 – Migrantenkinderen – Uit een land hier ver vandaan… (Prof. Dr. Jeanne de Bruijn, University College Roosevelt)

“Waar kom jij vandaan?” vraagt iedereen die Shuleika voor het eerst tegen komt. “En waarom ben je hier dan?” Jaarlijks zijn er een heleboel kinderen die met hun ouders naar een ander land verhuizen. Vanwege armoede, een natuurramp of oorlog. Heel veel wetenschappers doen onderzoek naar deze zogenaamde ‘migratiestromen’. Docente Jeanne de Bruijn van de University College Roosevelt deed zelf onderzoek naar migratie in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Waar komen migrantenkinderen vandaan en waar gaan ze naartoe? Waarom gingen hun ouders migreren? Waarom zijn sommige mensen en landen tegen migranten? Deze vragen en nog vele anderen zullen in dit spannende college aan de orde komen, ook in spelvorm.

6 mei 2015 – Diergeneeskunde (Anne Focker, Dierenkliniek de Ark)

Op veler verzoek gaan we het tijdens dit Kids College hebben over één van de meest populaire wetenschappen: diergeneeskunde!  Een dierenarts is namelijk ook een echte onderzoeker: bij elk dier moeten ze er proberen achter te komen wat er aan de hand is én hoe ze dit op kunnen lossen. De dierenarts van Dierenkliniek de Ark geeft uitleg over wat een gezelschapsdierenarts doet aan de hand van een quiz. Kun jij een diagnose stellen bij een ziek dier? Samen met de dierenarts komen we er wel uit.

8 april 2015 – Bacteriën, vriend of vijand? (Jelle Slager, M.Sc., Moleculaire Genetica, Universiteit Groningen)

We krijgen altijd meteen de kriebels als we denken aan bacteriën. Het zijn hele kleine beestjes, maar ze kunnen voor hele grote problemen zorgen. Ze kunnen mensen, dieren en planten namelijk heel erg ziek maken. Maar zijn alle bacteriën zo eng? In dit interactieve college ga je zien dat er ook hele vriendelijke bacteriën zijn, waar wij allemaal niet zonder kunnen. Bovendien kan het onderzoeken van deze kleine beestjes ons een heleboel leren over hoe wij zelf in elkaar zitten. Want je zou het misschien niet zeggen, maar op een bepaalde manier lijken bacteriën en mensen best veel op elkaar. Na dit college zul je snappen waarom!

4 februari 2015 – LEGO-cologie (Jim van Belzen, M.Sc., Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ))

Hoe beschermen biobouwers onze kusten? Biobouwers zijn planten en dieren die de omgeving waarin ze leven naar hun hand zetten. Veel biobouwers komen we tegen aan de kust, zoals koralen, oesters of duinplanten, en leggen daar de basis voor een ecosysteem waar talrijke andere planten en dieren in kunnen leven. In dit interactieve college gaan we experimenteren met LEGO om te snappen hoe biobouwen werkt en hoe golven dit weer afbreken. In een echte golftank leren we hoe biobouwers onze kusten kunnen beschermen.

7 januari 2015 – Het raadsel van alles wat leeft (Jan Paul Schutten)

Jan Paul Schutten debuteerde voor kinderen met ‘Ruik eens wat ik zeg’. Hij kreeg voor dit boek een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. In 2008 kreeg Jan Paul Schutten de Gouden Griffel voor Kinderen van Amsterdam. Daarna volgden nog heel veel wat smakelijke non-fictieboeken. Hij schrijft graag over eten, dieren, natuur en je hersenen. Voor ‘Het raadsel van alles wat leeft’ en ‘De stinksokken van Jos Grootjes uit Driel’ ontving hij in 2013 de Nienke van Hichtum-prijs en in 2014 een Gouden Griffel. Het boek werd ook beloond met de Gouden Penseel. In zijn college gaat Jan Paul Schutten in op twee onderwerpen:

1 Wat is leven? Over de wonderen in de natuur en over godsdienst en evolutie.
2 Hoe kom je van de oerknal tot een mens? Het begint letterlijk met de oerknal, het ontstaan van de aarde, het eerste leven op aarde en van daar helemaal naar de mens.

3 December 2014 – Vampierfilms (Jeanine Naerebout, Zeeuwse Bibliotheek)

Iedereen weet wat vampiers zijn. Fantasiewezens van de nacht met scherpe tanden en altijd dorstig naar bloed. Ze spelen de hoofdrol in veel boeken en vooral enge films. Maar weet jij wanneer de eerste vampier ooit is geboren? En hoe dood je een vampier nu echt? Een echte filmwetenschapper laat haar licht schijnen op alles wat met vampiersfilms te maken heeft. Daar wil jij toch ook alles over weten? Lekker griezelen!

5 November 2014 – Van botjes en beentjes (Dr. Frans van Overveld, UCR)

“Hebben jullie al iets gevonden?”, is een veel gehoorde vraag als archeologen in de grond graven op zoek naar ons verleden. Als dan “Ja, een skelet” het antwoord is, begint bij menigeen het hart sneller te slaan. Dat is spannend! Inderdaad, archeologen hebben een opwindend beroep. Maar wist je ook dat botjes en beentjes je nog heel veel kunnen vertellen over het verleden? Met de huidige kennis van ons lichaam leest zo’n skelet als een spannend boek. Ga je met mij mee op ontdekkingsreis?

15 oktober 2014 – Wat zit er in je hoofd? (Nathalie van de Zande, UCR)

Lopen. Lachen. Slapen. Leren. Luisteren. Zien. Alles wat je doet, doe je met je hersenen. Maar als je de hersenen bekijkt, lijkt het één grote grijze natte blubbermassa. Hoe kan het dan dat je er toch zoveel verschillende dingen mee kunt doen? Samen gaan we de hersenen stukje voor stukje uit elkaar halen en zal ik vertellen en laten zien met welk stukje je wat doet en hoe we dat weten.

2 juli 2014 – Religieus vasten

Een boterham met pindakaas. Een ijsje. Een stukje chocolade. Allemaal lekkere dingen, maar wat nu als je dat allemaal niet mag eten? Niet omdat je er allergisch voor bent, maar omdat je dat niet mag van je geloof? Een tijdje niet eten heet ‘vasten’ en als je het voor je geloof doet noemen we dat religieus vasten. Eind juni begint de Ramadan, de maand waarin moslims niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Ook christenen kennen een vastenperiode. Ben je nieuwsgierig naar wat ‘vasten’ precies is: waarom mensen vasten, of dat vroeger anders ging dan nu en wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen vasten in verschillende religies? Kom dan naar het kids college over religieus vasten! Een tijd van vasten wordt altijd afgesloten met een groot feest: uitgebreide maaltijden, vele lekkernijen en gezellig samenzijn met familie en vrienden. Het eind van het college staat dan ook in het teken van feest!

25 juni 2014 – Buitenaards leven (Dr. Inez Flameling, UCR)

Buitenaardse wezens: we kennen ze allemaal uit films en strips. Ze zien er uit als kleine groene mannetjes, octopus-achtige monsters of mensachtige wezens met puntoren en lichtgevende ogen. Soms zijn ze slecht en komen de aarde veroveren; andere keren zijn ze wijs en goedaardig en komen de mensheid helpen. Maar “space aliens” bestaan waarschijnlijk niet alleen in onze fantasie. Steeds meer wetenschappers denken dat er inderdaad leven bestaat op andere planeten, misschien zelfs wel in ons eigen zonnestelsel! Hoe zou dat leven er dan uit zien? Waar moeten we zoeken? En als we het vinden, wat dan? Deze en nog veel andere onderwerpen komen aan bod in dit Kids College over buitenaards leven.

27 November 2013 – Het immuunsysteem (Prof. Ger Rijkers, UCR)

Iedereen is wel eens verkouden, maar de één soms vaker en langer dan de ander. Waarom word je ziek? Wat gebeurt er in je lichaam als je ziek bent en hoe word je weer beter? In dit college kom je alles te weten over ziek zijn, beter worden en je immuunsysteem.

27 November 2013 – Het geheugen (Nathalie van de Zande, UCR)

Hoe werkt ons geheugen? Waarom weet je zonder erbij na te denken hoe je moet fietsen, maar kan je die paar lastige Engelse woordjes niet onthouden? Waarom weet je de naam van alle kinderen in je klas maar is het soms moeilijk om te bedenk wat je eergisteren hebt gegeten? En waar slaan je hersenen al die informatie op? Deze vragen en nog veel meer proberen we te beantwoorden tijdens dit college.

ROOSEVELT_JR website.jpg